The Calyx at the Royal Botanic Garden

January 16, 2017


Coined ‘a jewel in the Garden’, The Calyx project was the redevelopment of the existing Tropical Centre in the Royal Botanic Garden, Sydney. This striking visitor attraction – is Australia’s first dedicated horticultural display centre – a living art gallery.

Won through a design competition, Cockram engaged PTW Architects, Structural Engineer: BG&E and Landscape Architects: McGregor Coxall to design this highly flexible building, using elements of the original Arc Glasshouse, while retaining the design quality, integrity and innovation of the existing structure.

Works included:

  • Refurbished greenhouse & additional greenhouse space
  • Outdoor display
  • Educational space
  • Interconnected / adaptable rooms for horticultural display & other uses
  • Reception area
  • Amenities + warm up kitchen + storage
  • Loading dock + associated services areas


The resulting building is a highly flexible, multipurpose space that can be easily adapted for exhibitions, educational experiences, functions, corporate entertainment and the like.

This new world-class attraction opened in June 2016 and was the major legacy project of the Garden’s 200th birthday celebration program.

Cockram and our design team, in co-operation with the client and their project manager have delivered a high quality bespoke, circular, public building that represents the design and construction philosophy, operating at its very best.

For more information on the project – click HERE
For information on current exhibitions – click HERE

Photography: John Gollings